KDV İadesi Nedir
KDV iadesi, işletmelere teşvik amacıyla ortaya çıkarılan ve bazı istisnai durumlarda aktif hale gelen muhasebe sistemleri arasında yer almaktadır. İşletmeler yaptıkları satışların KDV tutarlarını “ indirilebilecek KDV “ hesabında, aldıkları ürünlerin veya diğer giderlerin KDV tutarlarını ise “ hesaplanan KDV “ hesabında takip etmektedir. Bu takipler esnasında bir işletmede hesaplanan KDV, indirilebilecek KDV’den yani alım KDV’sinin satış KDV’sinden fazla olması durumunda KDV iadesi oluşmaktadır.
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür. İade için uygun olan tüm işletmeler KDV iadesinden yararlanabilmektedir. KDV iadesi sadece yurt içi satışlar için değil yurt dışında faaliyet göstermek isteyen şirketler içinde geçerlidir. İhracat yapan şirketlerin yurt dışına gönderdiği mal ve hizmetlerin KDV’den muaf olduğu bilinmektedir. Bu adımda da yapılan ihracat satışları için KDV iadesi alınabilmektedir.
Günümüzde ürün ve hizmete göre %1, %8 ve %18 oranlarında değişiklik gösteren KDV işletmelerin ekstra olarak devlete ödemekle yükümlü olduğu vergi türleri arasında yer almaktadır. KDV üzerinden iade almak isteyen işletmeler ise sağlanan koşulları yerine getirdiğinde ekstra sattıkları ürünler için vergi ödemekten kaçınabilmektedir. KDV iadesi sayesinde mal alımları ve şirket giderleri üzerinde yapılan KDV ödemeleri aynı zamanda şirket satışlarında da kısa dönem olarak kullanılabilmektedir. Yani şirketlerin kârlı satış yapamadığı dönemlerde ekstra vergi ödemesinin önüne geçen ve devlet teşviki olarak adlandırılan iade sisteminde tutarlar hesaplanan KDV üzerinden düşürülmektedir.
KDV Kimler Başvurabilir ?
Katma Değer Vergisi üzerinde oluşturulan teşvikler kapsamında şirketler tarafından en çok kullanılan yöntem KDV’nin iade olarak alınmasıdır. Katma Değer Vergisi için devlete ödenen tutarları satış esnasında da ödememek için KDV iadesi talepleri oluşturulmuştur. Katma Değer Vergisinden yapılacak iade talepleri sayesinde işletmelerin alım ve diğer giderlerde ödediği vergilerin satışlarda da ödememesini sağlamaktadır. KDV üzerinden iade alınması için belirli şartların taşınması gerekmektedir. Özellikle kâr elde edebilme konusunda dönem dönem sıkıntılar yaşayan şirketleri ilgilendiren Katma Değer Vergisi üzerindeki iade talepleri ile şirketlerin ekstra gider yapmasının önüne geçilmektedir. KDV iadesi kimler alır sorusuna genellikle:
İndirilebilecek KDV ( alım KDV’si ) hesabındaki tutarların hesaplanan KDV ( satım KDV’si ) hesabındaki tutarlardan fazla olan işletmeler
Yurtdışına ihracat olarak ürün veya hizmet satışı gerçekleştiren işletmeler
Şirket için büyük yatırım süreçlerine giren ve bundan dolayı gelir – gider kalemlerinde dönemlikte olsa büyük farklılıklar oluşan şirketler
cevabı verilmektedir. Sadece bununla sınırlı olmamakla birlikte KDV iadesi talep etmek isteyen işletme ve şirketler vergi dairesi üzerinden başvurularını gerçekleştirebilmektedir. Hem internet üzerinden hem de bağlı olunan vergi dairesi üzerinden talep edebileceğiniz Katma Değer Vergisi iadeleri için ekstra olarak bir form doldurmanıza gerek bulunmamaktadır. İşletmelerin kâr elde edebilmesi konusunda devlet teşviki olarak sunulan iade süreci için belli şartlar da yer almaktadır. KDV üzerinden iade talebi oluşturulmasında önemli etkenlerden bir diğeri ise zamandır. KDV için iade talebi edilecek işlemlerin aynı takvim yılı içerisinde olması gerekmektedir. Aksi takdirde internet üzerinden yapılan başvurular reddedilmektedir.
KDV Kimler Alabilir ?
KDV ve KDV iadesi artık hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Tüketiciler ve satıcılar tarafından en sık araştırılan konulardan birisi de KDV İadesi kimler alabilir konusu oluyor. Yasalarca belirlenmiş bazı işlemlerin KDV iadeleri mevcuttur. Bu işlemleri özetle şu şekilde sıralayabiliriz:
İhracat işlemi istisnaları,
Liman ve havaalanı arama ve işletme hizmetleri,
Petrol arama işlemleri,
Teşvik belgesine sahip yatırım malları,
Engelliler için araç teslimi,
Değerli maden arama ve işletme,
Boru hatları ile taşıma,
Uluslararası taşımacılık işlemleri
Bu işlemlerin sonucunda çıkan KDV için iade talebi oluşturulabilir.
KDV İadesi
Yapılan mal ve hizmet teslimleri sırasında, malı ve hizmeti teslim eden kişi tarafından ödenen fakat belirli durumlarda malı ya da hizmeti teslim alan kişiye de yüklenebilen bir harcama vergisi olan KDV’nin oranları %1 – %18 arasında değişkenlik göstermektedir.
Satılan ürün ve verilen hizmetler üstünden elde edilmiş olan kazançlar üzerinden devletin yasalarca belirlemiş olduğu oranlarda ve vergi dairesi aracılığı ile devlete geri bildirim yapılması KDV beyannamesi ile sağlanmaktadır. KDV beyannamesi her ayın 24. gününde bağlı bulunulan vergi dairesine teslim edilmekte olup beyannamenin verilmiş olduğu ayın en geç 26.günü gecesine kadar da ödemesi yapılması gerekmektedir.
KDV hakkında en çok araştırılan konular arasında KDV iadesi nasıl alınır konusu yer alıyor. Çoğu zaman KDV alış veriş esnasında alınır çünkü malların ya da hizmetlerin tutarına yansıtılmıştır. Tüketiciler bir malı ya da hizmeti satın alırken KDV’yi malın esas bedeli ile beraber ödemektedirler.
Bazı durumlarda KDV İadesi geri alınabilir. Bunun için hangi evrakların gerektiği araştırılmalı ve bu gereken evraklar ile vergi dairesine başvurulmaktadır. Koşullara tamamen karşılanıyorsa KDV iadesi geri alınabilecektir.